in ,

Η εικονική πραγματικότητα φέρνει νέο όραμα εκπαίδευση στον χώρο εργασίας!

Φανταστείτε ότι έχετε μεταφερθεί στον Άρη ως ρομποτικό αβαταρ.

Γύρω σας, σε αυτόν τον εικονικό κόσμο που προσομοιώνεται με υπολογιστή, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που περιπλανώνται επίσης ως ρομπότ.

Η αποστολή σας είναι να συνεργαστείτε για να αντιμετωπίσετε μια σειρά προκλήσεων και να αποδράσετε από τον πλανήτη με ένα διαστημικό κάψουλ. Η αποστολή θα είναι επιτυχής μόνο αν όλα τα ρομπότ καταφέρουν να αποδράσουν, και όχι αν μερικά από αυτά απογειωθούν μόνα τους.

Αυτό δεν είναι ένα βιντεοπαιχνίδι, αλλά μια εκπαιδευτική συνεδρίαση όπου εσείς και οι συνεργάτες σας φοράτε όλοι αναλυτικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.

Όσον αφορά τις εκδρομές εκτός της καθημερινής ρουτίνας, αυτή φαίνεται να είναι πιο διασκεδαστική από το να καθίσετε σε μια αίθουσα συνεδριάσεων για ώρες, ενώ οι αφεντικοί σας σας μιλάνε για τα συναρπαστικά σχέδια του οργανισμού σας για το επόμενο έτος.

Το ταξίδι στον Άρη είναι μια ασκήση δημιουργίας ομάδας, που ονομάζεται Apollo και δημιουργήθηκε από μια βρετανική εταιρεία με το όνομα Jenson8, η οποία εξειδικεύεται σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες βασισμένες σε εικονική πραγματικότητα.

Κάθε ομάδα εργασίας έχει τρεις ή τέσσερις προσπάθειες στην προσομοίωση για να καταλάβει πώς να δραπετεύσει. Οι συμμετέχοντες μπορούν να βιώσουν το Apollo από διάφορες οπτικές γωνίες – ως αρχηγός, ως κανονικό ρομπότ ή ως παρατηρητής.

Αφού αφαιρέσουν τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, το γκρουπ καλείται να συζητήσει τις διάφορες δυναμικές που τους βοήθησαν να αποτύχουν ή να πετύχουν.

“Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την αφοσμένη εμπειρία, αφαιρούνται πολλές προκαταλήψεις που φέρνουν μαζί τους όταν είναι στον χώρο εργασίας,” λέει ο Bryan Barnes, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στην Jenson8. “Και τους επιτρέπει να εμφανιστούν ως αυτοί οι ίδιοι αντί να προσπαθούν να παίξουν τον χαρακτήρα της εργασίας τους.”

Προσθέτει ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο τους στην ομάδα, είτε αυτός είναι θετικός είτε αρνητικός. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ειλικρινείς συζητήσεις που βοηθούν στη δημιουργία μιας πιο επιτυχημένης ομάδας.

Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας εισήγαγαν εκατομμύρια εργαζόμενους στην εργασία από το σπίτι και τις βιντεοσυναντήσεις, και τώρα η εκπαίδευση αλλάζει επίσης.

Οι καθημερινές κλήσεις Zoom από τον Μάρτιο του 2020 μας έκαναν όλους να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν χρειάζεται πραγματικά να είμαστε στον ίδιο χώρο για συναντήσεις. Και το ίδιο συμβαίνει τώρα όλο και περισσότερο για τα εκπαιδευτικά μαθήματα.

Προσθέστε την αυξημένη ανάπτυξη της τεχνολογίας VR, και όλο και περισσότερες εταιρείες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να φορέσουν γυαλιά VR όταν έρθει η ώρα να πραγματοποιήσουν εκδρομή ή να ανανεώσουν τις δεξιότητές τους και τις γνώσεις τους.

Ο Mike Wynn είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση βασισμένη σε εικονική πραγματικότητα στην τράπεζα Bank of America. Λέει ότι αυτή η μέθοδος εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους νεότερους υπαλλήλους, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία χάρη σε χρόνια παιχνιδιών εμβαθυντικής εμπειρίας στον υπολογιστή.

“Έχουμε βασιστεί στες παραδοσιακές μεθόδους εκπαίδευσης για πολύ καιρό, αλλά οι άνθρωποι έχουν αλλάξει, και ο τρόπος που απορροφούν και καταναλώνουν πληροφορίες έχει αλλάξει αναμφισβήτητα,” λέει.

“Οι χρόνοι προσοχής δεν είναι οι ίδιοι με πριν δέκα χρόνια και ακόμη περισσότερο. Τώρα θέλουμε πληροφορίες γρήγορα, και θέλουμε να μπορούμε να βλέπουμε πράγματα αντί να τα διαβάζουμε μόνο.”

Αλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι η εκπαίδευση μέσω VR είναι πραγματικά πιο αποτελεσματική; Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη πέρυσι από τον λογιστικό γίγαντα PricewaterhouseCoopers, οι υπάλληλοι που μαθαίνουν μέσω VR το κάνουν τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ό,τι αν βρίσκονταν σε μια αίθουσα μαθημάτων. Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι υπάλληλοι ήταν 1,5 φορές πιο εστιασμένοι σε μαθήματα VR.

Η Edwina Fitzmaurice είναι υπεύθυνη για την τεχνολογία VR στην διεθνή εταιρεία λογιστικής Ernst & Young. Λέει ότι άλλο ένα πλεονέκτημα της εκπαίδευσης βασισμένης σε VR είναι ότι οι χρήστες μπορούν πιο εύκολα να συνεχίσουν να εξασκούνται.

“Οι άνθρωποι συμπαθούν την ιδέα ότι μπορούν να δοκιμάσουν ξανά, μπορούν να μάθουν ξανά,” λέει. “Έχετε πολύ υψηλότερα ποσοστά κρατησιμότητας, έχετε πολύ καλύτερα σκορ συμμετοχής.

“Πετυχαίνετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα επειδή οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν ξανά και ξανά, και νιώθουν ότι είναι μέσα σε αυτό. Όλοι ξέρουμε ότι μαθαίνετε κάνοντας περισσότερο από ό,τι διαβάζοντας.”

Άλλοι υπογραμμίζουν ότι η εκπαίδευση μέσω VR συχνά είναι πιο οικονομική και ασφαλής από την εκπαίδευση στον πραγματικό κόσμο, ιδίως αν διδάσκετε σε κάποιον να κάνει ένα επικίνδυνο επάγγελμα. Αντί να βάλετε κάποιον αμέσως σε ένα υψηλού κινδύνου περιβάλλον, όπως ένα πετρελαιοφόρο, μια χημική εγκατάσταση ή μια εντατική περιοχή ενός νοσοκομείου, μπορούν να περάσουν πρώτα από μια προσομοίωση VR.

Επιπλέον, πολλά συστήματα εκπαίδευσης VR παρέχουν στον χρήστη ανατροφοδότηση αντί από ανθρώπινο αφεντικό. Ένας τέτοιος πάροχος είναι η εταιρεία VirtualSpeech με έδρα το Λονδίνο, που προσφέρει εκπαίδευση βασισμένη σε VR για δημόσιες ομιλίες και δεξιότητες ηγεσίας.

Λέγεται ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο αποδεκτικοί σε αρνητικά σχόλια αν προέρχονται από έναν υπολογιστή. Και η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της VirtualSpeech, Sophie Thompson, λέει ότι οι υπολογιστές συχνά είναι καλύτεροι στο να τα παρέχουν.

“Οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στο να δίνουν ειλικρινή ανατροφοδότηση, και πρέπει να την ζητάτε ρητά. Αντίθετα, ένας μηχανή δεν ανησυχεί για τα συναισθήματά σας.”

Ωστόσο, η εκπαίδευση μέσω VR δεν είναι απαλλαγμένη από κριτικές. Για παράδειγμα, λέγεται ότι ορισμένοι χρήστες βρίσκουν την εμπειρία του να φορούν γυαλιά VR άβολη, ή ότι τους προκαλεί ζάλη ή ναυτία, ενώ άλλοι παραπονούνται για πονοκέφαλους ή κόπωση των ματιών.

Η κ. Fitzmaurice της Ernst & Young συμφωνεί ότι ο τομέας χρειάζεται περισσότερη ρύθμιση. “Να βρείτε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ διακυβέρνησης και καινοτομίας είναι το κλειδί,” λέει.

“Πρέπει να επιτρέπετε αρκετά ώστε η καινοτομία να συμβεί, και θέλετε αρκετή διακυβέρνηση – πράγμα που η μία τροφοδοτεί την άλλη.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιατί η τεχνολογία δεν μας κάνει πιο παραγωγικούς;

Κίνα: Ο ιδρυτής της DouYu και ο επενδυτικός “Guru” είναι υπό κράτηση!