in

wowwow

Apple Lockdown Mode – Τι είναι και πως να το ενεργοποιήσετε;

Προσφέρει περισσότερη προστασία από hacking και spyware

Η Apple εδώ και χρόνια εμπορεύεται τα iPhone, τα iPad και τα Mac της ως τις πιο ασφαλείς και εστιασμένες στο απόρρητο συσκευές της αγοράς. Την Τετάρτη, ενίσχυσε αυτή την προσπάθεια με ένα νέο χαρακτηριστικό που έρχεται αυτό το φθινόπωρο που ονομάζεται Lockdown Mode, σχεδιασμένο για την καταπολέμηση στοχευμένων προσπαθειών hacking όπως το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσαν οι καταπιεστικές κυβερνήσεις σε εργαζόμενους στα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρους, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Η Apple ανακοίνωσε επίσης επιχορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων και χρηματική επιδότηση σφαλμάτων έως και 2 εκατομμύρια δολάρια για να ενθαρρύνει περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτήν την αυξανόμενη απειλή.

Ο τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι το Lockdown Mode έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί «ακραίες» προστασίες στα τηλέφωνά του, όπως το μπλοκάρισμα των προεπισκοπήσεων συνημμένων και συνδέσμων σε μηνύματα, των τεχνολογιών περιήγησης ιστού με δυνατότητα να χακαριστούν και των εισερχομένων κλήσεων FaceTime από άγνωστους αριθμούς.

Οι συσκευές Apple επίσης δεν θα δέχονται συνδέσεις αξεσουάρ εκτός εάν η συσκευή είναι ξεκλείδωτη και οι χρήστες δεν μπορούν να εγκαταστήσουν νέο λογισμικό απομακρυσμένης διαχείρισης στις συσκευές ενώ βρίσκονται επίσης σε Lockdown Mode. Η νέα δυνατότητα είναι ήδη διαθέσιμη σε δοκιμαστικό λογισμικό που χρησιμοποιείται από προγραμματιστές αυτό το καλοκαίρι και θα κυκλοφορήσει δωρεάν δημόσια το φθινόπωρο ως μέρος των iOS 16, iPadOS 16 και MacOS Ventura.

«Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών δεν θα πέσει ποτέ θύμα υψηλά στοχευμένων επιθέσεων spyware και hacking στον κυβερνοχώρο, θα εργαστούμε ακούραστα για να προστατεύσουμε τον μικρό αριθμό των χρηστών που θα μπορεί να στοχευθεί», δήλωσε ο Ivan Krstić, επικεφαλής μηχανικής ασφάλειας και αρχιτεκτονικής της Apple, σε δήλωση. «Το Lockdown Mode είναι μια πρωτοποριακή ικανότητα που αντανακλά την ακλόνητη δέσμευσή μας να προστατεύουμε τους χρήστες ακόμη και από τις πιο σπάνιες, πιο εξελιγμένες επιθέσεις.»

Μαζί με το νέο Lockdown Mode, το οποίο η Apple αποκαλεί «ακραίο» μέτρο, η εταιρεία ανακοίνωσε επιχορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο Dignity and Justice Fund, το οποίο ιδρύθηκε από το Ford Foundation, για να βοηθήσει στη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην καταπολέμηση της κοινωνικής καταστολής.

Οι προσπάθειες της εταιρείας να ενισχύσει την ασφάλεια των συσκευών της έρχονται σε μια εποχή που η βιομηχανία της τεχνολογίας αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις από καταπιεστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Σε αντίθεση με τις εκτεταμένες εκστρατείες ransomware ή ιών, οι οποίες συχνά έχουν σχεδιαστεί για να εξαπλώνονται αδιακρίτως περισσότερο και ταχύτερα σε σπίτια και εταιρικά δίκτυα, επιθέσεις όπως αυτές που χρησιμοποιούν το Pegasus έχουν σχεδιαστεί για αθόρυβη συλλογή πληροφοριών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Apple έστειλε μια δωρεάν ενημέρωση λογισμικού που απευθυνόταν στο Pegasus και στη συνέχεια μήνυσε την NSO Group σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εταιρεία να αναπτύξει ή να πουλήσει άλλα εργαλεία hacking. Άρχισε επίσης να στέλνει «Threat Notifications» σε πιθανά θύματα αυτών των εργαλείων hacking, τα οποία η Apple αποκαλεί «mercenary spyware». Η εταιρεία είπε ότι ενώ ο αριθμός των ατόμων που στοχεύονται σε αυτές τις spyware καμπάνιες είναι πολύ μικρός, έχει ειδοποιήσει άτομα σε περίπου 150 χώρες από τον Νοέμβριο.

  • Άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν επίσης επεκτείνει την προσέγγισή τους στην ασφάλεια τα τελευταία χρόνια. Η Google έχει μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Advanced Account Protection, σχεδιασμένη για «οποιονδήποτε διατρέχει αυξημένο κίνδυνο στοχευμένων διαδικτυακών επιθέσεων» προσθέτοντας επιπλέον επίπεδα ασφάλειας στις συνδέσεις και τις λήψεις. Η Microsoft εργάζεται όλο και περισσότερο για την απόρριψη κωδικών πρόσβασης.

Η Apple είπε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τo Lockdown Mode με την πάροδο του χρόνου και ανακοίνωσε ένα bug bounty έως και 2 εκατομμυρίων δολαρίων για άτομα που θα βρουν κενά ασφαλείας στη νέα λειτουργία. Προς το παρόν, έχει σχεδιαστεί κυρίως για να απενεργοποιεί λειτουργίες υπολογιστή που μπορεί να είναι χρήσιμες αλλά που κάνουν ευάλωτους τους ανθρώπους σε πιθανές επιθέσεις hacking. Αυτό περιλαμβάνει την απενεργοποίηση ορισμένων γραμματοσειρών, τις προεπισκοπήσεις συνδέσμων και τις εισερχόμενες κλήσεις FaceTime από άγνωστους λογαριασμούς.

Οι εκπρόσωποι της Apple δήλωσαν ότι η εταιρεία προσπάθησε να βρει μια ισορροπία μεταξύ της χρηστικότητας και των ακραίων προστασιών, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεσμεύεται δημόσια να ενισχύσει και να βελτιώσει το χαρακτηριστικό. Στην πιο πρόσφατη έκδοση του Lockdown Mode, η οποία αποστέλλεται στους προγραμματιστές σε μια επερχόμενη δοκιμαστική ενημέρωση λογισμικού, οι εφαρμογές που εμφανίζουν ιστοσελίδες θα ακολουθούν τους ίδιους περιορισμούς που ακολουθούν οι εφαρμογές της Apple, αν και οι χρήστες μπορούν να προεγκρίνουν ορισμένους ιστότοπους για να παρακάμψουν το Lockdown Mode εάν χρειάζεται. Τα άτομα σε Lockdown Mode θα πρέπει επίσης να ξεκλειδώσουν τη συσκευή τους προτού συνδεθεί με αξεσουάρ.

Επιπλέον, η Apple είπε ότι ελπίζει μια προγραμματισμένη επιχορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο Dignity and Justice Fund θα συμβάλει στην ενθάρρυνση περισσότερης έρευνας για αυτά τα ζητήματα και στην επέκταση των ελέγχων εκπαίδευσης και ασφάλειας για άτομα που ενδέχεται να στοχοποιηθούν.

«Κάθε μέρα βλέπουμε αυτές τις απειλές να διευρύνονται και να βαθαίνουν», δήλωσε η Lori McGlinchey, διευθύντρια του προγράμματος Τεχνολογίας και Κοινωνίας του Ford Foundation, η οποία συνεργάζεται με τεχνικούς συμβούλους, συμπεριλαμβανομένου του Krstić της Apple, για να βοηθήσει στη διεύθυνση του ταμείου. «Τα τελευταία χρόνια, κρατικοί και μη φορείς έχουν χρησιμοποιήσει λογισμικό spyware για να παρακολουθούν και να εκφοβίζουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και πολιτικούς αντιφρονούντες σχεδόν σε κάθε περιοχή του κόσμου».

Ο Ron Deibert, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διευθυντής των ερευνητών κυβερνοασφάλειας του Citizen Lab στο Munk School of Global Affairs and Public Policy στο Πανεπιστήμιο του Toronto, δήλωσε ότι αναμένει ότι το Lockdown Mode της Apple θα είναι ένα «μεγάλο πλήγμα» για τις εταιρείες spyware και την κυβερνήσεις που βασίζονται στα προϊόντα τους».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, μαζί με αρκετούς ερευνητές δημοσιογράφων που εργάζονται με αυτόν τον ρυθμό, αλλά αυτό ήταν, και αυτό είναι μια τεράστια ασυμμετρία», είπε, προσθέτοντας ότι η επιχορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων της Apple θα συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερης εργασίας για αυτό το θέμα. «Έχετε μια τεράστια βιομηχανία που είναι πολύ προσοδοφόρα και σχεδόν εξ ολοκλήρου άναρχη, που κερδίζει από τεράστιες συμβάσεις από κυβερνήσεις που έχουν όρεξη να συμμετάσχουν σε αυτού του είδους την κατασκοπεία».

Πώς να ενεργοποιήσετε το Lockdown Mode;

Όταν το Lockdown Mode γίνει διαθέσιμο και σε εσάς, απλώς μπείτε στην εφαρμογή Settings στο iPhone, το iPad ή το Mac σας για να το ενεργοποιήσετε. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  • Ανοίξτε τα Settings.
  • Μεταβείτε στην ενότητα Privacy and Security.
  • Επιλέξτε Lockdown Mode.
  • Επιλέξτε Turn On Lockdown Mode.
  • Στη συνέχεια, η συσκευή σας θα κάνει επανεκκίνηση για να ενεργοποιήσει το Lockdown Mode.

Για να απενεργοποιήσετε το Lockdown Mode, μεταβείτε στα settings και απενεργοποιήστε το. Ανετα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτές είναι όλες οι αλλαγές που φέρνει το One UI 5.0 που βασίζεται στο Android 13

Είναι γεγονός – Πέταξαν μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών για πρώτη φορά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΒΙΝΤΕΟ)