in

wowwow This is helpfullThis is helpfull

Android – Πώς να αποφύγετε την παραβίαση δεδομένων

Και τα ευαίσθητα δεδομένα στο στόχαστρο των hacker

Στην εποχή μας, η συνεχής εξέλιξη των κινητών συσκευών και εφαρμογών οδηγεί επιχειρηματίες και προγραμματιστές να υιοθετούν έναν σημαντικό αριθμό λειτουργικών συστημάτων, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στο λειτουργικό σύστημα Android. Βασικά κριτήρια της επιλογής τους είναι αφενός η απήχηση στους καταναλωτές και αφετέρου το χαμηλό κόστος αγοράς.

 

 

 

Ωστόσο, το Android παρουσιάζει ένα σοβαρό μειονέκτημα κι αυτό είναι η ευπάθεια στην παραβίαση δεδομένων και στοιχείων των χρηστών.

 

 

 

Eκτός από το Android και το λογισμικό iOS είναι ανάμεσα στους στόχους των hackers. Αδιαμφισβήτητα, οι χάκερς καταρτίζονται ολοένα και περισσότερο στο χακάρισμα κινητών εφαρμογών και συσκευών με σκοπό να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple εξασφαλίζει στους χρήστες υψηλότερη ποιότητα και ασφάλεια εφαρμογών στη βάση δεδομένων του χρήστη, συγκριτικά με την Google, γεγονός που έχει οδηγήσει στη μείωση της προτίμησης του συστήματος Android στην αγορά. Είναι αλήθεια ότι με την συνεχώς αυξανόμενη παράνομη δραστηριότητα των χάκερς , είναι σχεδόν αδύνατο να κυκλοφορήσει στην αγορά μια εφαρμογή Android που δεν θα πέσει “θύμα” hacking. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους επίδοξοι επιχειρηματίες και προγραμματιστές Android μπορούν  να αποφύγουν την παραβίαση δεδομένων στην εφαρμογή τους, παρέχοντας ασφάλεια και βελτίωση σε αυτές κι επομένως να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού και να αυξήσουν την αγορά των εφαρμογών τους.

 

 

 

 

  • Κρυπτογράφηση δεδομένων της τοπικής εφαρμογής κάθε χρήστη

Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα που έχει  μια κινητή εφαρμογή Android είναι ότι τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί στη συσκευή είναι προσβάσιμα σε άλλες εφαρμογές, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι κακόβουλες και συνεπώς να κυοφορούν κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα κάθε χρήστη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η προστασία των δεδομένων μπορεί να γίνει με κρυπτογράφηση  των τοπικών αρχείων, με τη βοήθεια της βιβλιοθήκης ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα εμφανιζόμενα δεδομένα θα έχουν τη μορφή κάποιας μοναδικής διεύθυνσης, η οποία δεν θα αποκωδικοποιηθεί και θα χρησιμοποιηθεί περαιτέρω μέχρι να αποκρυπτογραφηθεί χρησιμοποιώντας τη σωστή κρυπτογραφική τεχνική. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ταχύτητα και διευκόλυνση στη χρήση. Έτσι, θα είναι πιο δύσκολο για τους χάκερς να “εισβάλουν”  στη βάση δεδομένων των χρηστών.

  •  Εξέταση αρχείων  καταγραφής εφαρμογών

Τα αρχεία καταγραφής μιας εφαρμογής είναι αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο “όπλο” για επαγγελματίες εφαρμογών καθώς τους βοηθά να αναλύουν τη λειτουργία των αλγορίθμων πίσω από τις διαδικασίες δεδομένων στην εφαρμογή τους και να εξετάζουν πώς να επιτυγχάνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όμως, αυτά τα αρχεία καταγραφής εφαρμογών ενδέχεται να εμπεριέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης και μάρκες χρηστών κι επειδή αυτά τα αρχεία καταγραφής είναι δημόσια προσβάσιμα, οι χάκερς μπορούν εύκολα να τα χρησιμοποιήσουν κακόβουλα για να εξυπηρετήσουν τους εκάστοτε στόχους τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η καλύτερη μέθοδος για την αποφυγή παραβίασης δεδομένων είναι η εξασφάλιση ότι εφαρμογή Android για κινητά δεν χρησιμοποιεί αυτά τα αρχεία καταγραφής.

  •  Εφαρμογή  πρωτοκόλλου HTTPS

Το πρωτόκολλο HTTP χρησιμοποιείται συνήθως  για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ μιας εφαρμογής Android και ενός διακομιστή. Ωστόσο, τα δεδομένα που μοιράζονται το πρωτόκολλο αυτό δεν είναι κρυπτογραφημένα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις πληροφορίες του χρήστη. Επομένως, είναι και πάλι απαραίτητο οι εταιρίες ανάπτυξης εφαρμογών Android να αντικαταστήσουν το HTTP με την κρυπτογραφημένη έκδοσή του, το HTTPS.

  •  Συγχρονισμός με τις πιο πρόσφατες οδηγίες ανάπτυξης Android

Η Google έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει αυστηρές οδηγίες για να διασφαλίσει ότι κάθε εφαρμογή που μεταδίδεται ζωντανά στο PlayStore δεν είναι κακόβουλη. Συνεπώς, η ενημέρωση με τις πιο πρόσφατες οδηγίες ανάπτυξης εφαρμογών Android είναι απαραίτητη για την αποφυγή παραβίασης δεδομένων.

  •  Ένας τελευταίος τρόπος  για τη μη παραβίαση δεδομένων στην εφαρμογή Android για κινητά, είναι η έμφαση στην ποιότητα και στην έγκαιρη ενημέρωση της εφαρμογής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόβλεψη – Καθόλου οξυγόνο πάνω στη Γη σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια

Οδηγός επιβίωσης – Πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα της επιχείρησής σας;