in

Χύθηκε νερό στο laptop σας; Δείτε πώς μπορείτε να το διορθώσετε

Χύθηκε νερό στο νέο σας φορητό υπολογιστή; Ώρα να δράσουμε γρήγορα. Απομακρύνετε τον φορητό υπολογιστή σας από το νερό, απενεργοποιήστε τον αμέσως και αποσυνδέστε τον από την πρίζα. Εάν έχετε αφαιρούμενη μπαταρία, αφαιρέστε την επίσης.

Εντάξει, είσαι πίσω μαζί μας; Ακολουθεί ένας πιο αναλυτικός οδηγός για το τι πρέπει να κάνετε εάν χυθεί νερό στο φορητό υπολογιστή σας ή ακόμα χειρότερα, ρίξετε το φορητό υπολογιστή σας στο νερό.

Τι να κάνετε όταν χύσατε νερό στο φορητό υπολογιστή σας
Όταν χύνετε υγρό στο φορητό υπολογιστή σας, ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, απενεργοποιήστε τον φορητό υπολογιστή σας και αφαιρέστε το καλώδιο τροφοδοσίας και την μπαταρία (αν είναι δυνατόν). Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να προσπαθήσετε να μειώσετε τυχόν ζημιές που προκαλούνται από τη διαρροή σας.

Βήμα 1: Αφαιρέστε όλα τα εύκολα αποσπώμενα εξαρτήματα. Αποσυνδέστε το ποντίκι σας και τυχόν καλώδια και αφαιρέστε τυχόν μονάδες flash και DVD. Αφήστε το φορητό υπολογιστή σας γυμνό.

Βήμα 2: Στεγνώστε το εξωτερικό της μηχανής σας. Ανοίξτε τον φορητό υπολογιστή σας όσο πάει, κρατήστε τον ανάποδα για να στραγγίξει τυχόν συσσωρευμένο υγρό και χρησιμοποιήστε μια απορροφητική πετσέτα ή ένα απορροφητικό ύφασμα που δεν αφήνει χνούδι για να σκουπίσετε τις υγρές επιφάνειες μέχρι να στεγνώσουν. Μην προσπαθήσετε να στεγνώσετε τον υπολογιστή με εξαναγκασμένο ζεστό αέρα από πιστόλι θερμότητας ή πιστολάκι μαλλιών.

Βήμα 3: Ο τύπος του υγρού που χύθηκε έχει σημασία. Το νερό είναι το λιγότερο όξινο, ενώ τα ζαχαρούχα και αλκοολούχα υγρά είναι πιο αγώγιμα και πιο διαβρωτικά. Μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα εσωτερικά σας εξαρτήματα. Έχοντας αυτό κατά νου, εάν έχετε χυθεί κάτι πιο καυστικό από το νερό, σας συνιστούμε να το μεταφέρετε σε ένα συνεργείο ή ιδανικά, να χρησιμοποιήσετε την εγγύησή σας για να λάβετε αντικατάσταση.

Αν χύσατε νερό στο φορητό υπολογιστή σας, ωστόσο, ή δεν μπορείτε να το επισκευάσετε, μπορείτε να προσπαθήσετε να το στεγνώσετε περισσότερο μόνοι σας. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε το φορητό υπολογιστή σε ένα μέρος ζεστό (όχι ζεστό) και στεγνό και αφήστε το εκεί για 24-48 ώρες. Στην ιδανική περίπτωση, ανοίξτε το όσο καλύτερα μπορείτε ανοίγοντας το καπάκι και αφαιρώντας τυχόν περιττά πάνελ. Αγνοήστε τις παραδοσιακές ιδέες όπως οι σακούλες με ρύζι, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα αξίζουν, αλλά η λειτουργία αφυγραντήρα στο χώρο ή στο δωμάτιο που βρίσκεται ο φορητός υπολογιστής μπορεί να βοηθήσει.

Εάν προσπαθήσετε να ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας πριν να είναι έτοιμος, ζητάτε πρόβλημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα τεράστιο βραχυκύκλωμα στο σύστημά σας και να καταστρέψει εντελώς τον φορητό υπολογιστή σας, γι’ αυτό φροντίστε να τον αφήσετε μόνο του για τουλάχιστον μια μέρα.

Αφαιρέστε το φορητό υπολογιστή σας
Ενώ το άνοιγμα και η αφαίρεση στοιχείων από παλαιότερους φορητούς υπολογιστές ήταν εύκολο, αυτό δεν συμβαίνει με τους σύγχρονους φορητούς υπολογιστές. Δεν συνιστούμε να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε οτιδήποτε εκτός εάν έχετε ένα παλαιότερο μοντέλο φορητού υπολογιστή που δεν είναι κυρίως κολλημένο μεταξύ τους. Τούτου λεχθέντος, εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε εάν το επιτρέπει ο φορητός υπολογιστής σας.

Λάβετε υπόψη ότι ούτε το Digital Trends ούτε ο συγγραφέας είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί στον υπολογιστή σας από την αποσυναρμολόγηση του.

Βήμα 1: Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη και ο φορητός υπολογιστής σας το επιτρέπει, αφαιρέστε την μπαταρία. Η αφαίρεση της μπαταρίας πραγματοποιείται συνήθως πατώντας έναν διακόπτη ή ένα κουμπί στο κάτω μέρος του υπολογιστή σας.

Βήμα 2: Εάν ανησυχείτε για διαρροή υγρού σε ολόκληρο το σύστημα — σε εξαρτήματα όπως η μνήμη και η μονάδα αποθήκευσης — μπορείτε επίσης να τα αφαιρέσετε. Σε ορισμένους φορητούς υπολογιστές, θα βρείτε πάνελ που επιτρέπουν την αφαίρεσή τους στην κάτω πλευρά. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κατσαβίδι Phillips ή Torx για να τα αφαιρέσετε. Για τη μνήμη, πατήστε τα πλαϊνά κλιπ για να αφαιρέσετε κάθε μοχλό. Με τη μονάδα στερεάς κατάστασης ή τον σκληρό δίσκο, πιθανότατα πρέπει να ξεβιδώσετε περισσότερες βίδες για να την απελευθερώσετε από το πλαίσιο. Φροντίστε να το αποσυνδέσετε από τις θύρες ή τα καλώδια σύνδεσης ρεύματος και δεδομένων με προσοχή.

Βήμα 3: Εξετάστε κάθε εξάρτημα που έχετε αφαιρέσει για να ελέγξετε για τυχόν σημάδια υγρασίας ή διάβρωσης. Οποιαδήποτε υγρά μέρη θα πρέπει να στεγνωθούν, αλλά αν το υγρό είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό, σκουπίστε το χρησιμοποιώντας μια καθαρή οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε 99% ισοπροπυλική αλκοόλη – αυτό θα διαλύσει το γκαζόν χωρίς να προκαλέσει ζημιά στο υγρό και θα εξατμιστεί χωρίς να αφήσει κολλώδη υπολείμματα.

Βήμα 4: Μόλις όλα είναι καθαρά και εξεταστούν και είστε σίγουροι ότι έχετε αφαιρέσει τυχόν σημάδια διάβρωσης, αφήστε τα πάντα να στεγνώσουν στον αέρα για δύο έως τρεις ημέρες σε ζεστό, στεγνό χώρο. Ένας ανεμιστήρας θα επιταχύνει τη διαδικασία στεγνώματος. Μην χρησιμοποιείτε πιστολάκι μαλλιών, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει στατικά προβλήματα. Αφού ξεχωρίσετε το μηχάνημά σας και δώσετε χρόνο στα εξαρτήματα να στεγνώσουν, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες αντίστροφα για να συνδέσετε ξανά τον φορητό υπολογιστή σας και να δείτε αν λειτουργεί.

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά αν όχι, πήγαινε το σε ένα κέντρο επισκευής.

Υγρασία στην οθόνη του φορητού υπολογιστή
Σε ένα πολύ λιγότερο σοβαρό πρόβλημα, μπορεί απλώς να χύσετε νερό ή ένα υγρό στην οθόνη του φορητού υπολογιστή σας, χωρίς να χτυπήσετε το υλικό ή τα εξαρτήματά σας. Εδώ, η λειτουργικότητα του φορητού υπολογιστή σας πιθανότατα δεν θα επηρεαστεί, αλλά η αδυναμία εύκολης λήψης μιας νέας οθόνης σημαίνει ότι αυτό μπορεί να εξακολουθεί να είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ο κατασκευαστής του φορητού υπολογιστή σας μπορεί να ακυρώσει την εγγύησή σας εάν κάνετε οποιονδήποτε μη εξουσιοδοτημένο καθαρισμό της οθόνης του φορητού υπολογιστή σας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ορίστε τι πρέπει να κάνετε:

Βήμα 1: Αμέσως: Απενεργοποιήστε την οθόνη και αφαιρέστε γρήγορα το μεγαλύτερο μέρος του νερού ώστε να μην συγκεντρώνεται πλέον στην επιφάνεια της οθόνης. Εάν έχετε περίσσεια υγρού, μπορεί να κυλήσει στις άκρες της οθόνης και να μπει στα εξαρτήματα του φορητού υπολογιστή σας ή να μπει σε τρύπες ηχείων/μικροφώνου κοντά στην κάμερα web. Εκτός και αν έχετε ένα ύφασμα από μικροΐνες (πιθανότατα δεν θα το έχετε) φροντίστε να είστε απαλοί και απλά να ταμπονάρετε τυχόν υγρά. Το τρίψιμο ή ο επιθετικός καθαρισμός σε αυτό το στάδιο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην οθόνη.

Βήμα 2: Πιάστε ένα πανί από μικροΐνες και βρέξτε το με φιλτραρισμένο ή απεσταγμένο νερό. Εάν χύσατε σόδα ή άλλα παχύρρευστα υγρά στην οθόνη, ακολουθήστε τις συμβουλές του οδηγού καθαρισμού της οθόνης μας και προσθέστε λίγο λευκό ξύδι στο νερό. Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να εφαρμόζετε τυχόν υγρά καθαρισμού απευθείας στο πανί και όχι στην οθόνη.

Βήμα 3: Τρίψτε απαλά την οθόνη με το βρεγμένο (αλλά όχι εμποτισμένο) πανί από μικροΐνες.

Βήμα 4: Περιμένετε 24-48 ώρες για να ενεργοποιήσετε ξανά τον φορητό υπολογιστή σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη πελατών που συνοδεύει τον φορητό υπολογιστή σας αυτήν τη στιγμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να εισαγάγετε μια υπογραφή στις σελίδες της Apple

Πώς να επαναφέρετε το iPhone σας, να το επανεκκινήσετε και να καθαρίσετε τα δεδομένα σας