in ,

wowwow sadsad This is helpfullThis is helpfull

Τρόπος λήψης αρχείων που έχετε διαγράψει κατά λάθος

Πολλά από τα αρχεία στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας είναι πολύτιμα

Πολλά από τα αρχεία στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας είναι πολύτιμα, από οικογενειακές φωτογραφίες έως αυτήν την αναφορά που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Εάν διαγράψετε κατά λάθος κάτι που θέλετε να κρατήσετε, είναι μία από τις χειρότερες ψηφιακές καταστροφές που μπορείτε να φανταστείτε.

Προτού όμως απογοητευτείτε εντελώς, ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές που σκιαγραφήσαμε παρακάτω, επειδή υπάρχουν τρόποι να επαναφέρετε αυτά τα διαγραμμένα αρχεία, αν είστε τυχεροί.

Πρώτα βήματα για την κατάργηση διαγραφής

Όταν τα συστήματα υπολογιστών διαγράφουν αρχεία, δεν διαγράφουν πραγματικά τα 1s και 0s των δεδομένων, επισημαίνουν απλώς τον χώρο ως δωρεάν για νέα αρχεία. Επομένως, εάν ο σκληρός δίσκος σας είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, τα διαγραμμένα αρχεία σας δεν εκδιώκονται, αλλά τα διαμερίσματα τους επισημαίνονται ως κενά για να μετακινηθούν άλλα αρχεία. Μέχρι να εμφανιστούν τα νέα δεδομένα, τα παλιά δεδομένα ξεκινούν.

Αυτό σημαίνει ότι εάν είστε γρήγοροι, έχετε την πιθανότητα να επαναφέρετε τα αρχεία, αλλά πρέπει να ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατό και να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας όσο το δυνατόν λιγότερο εν τω μεταξύ, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ότι άλλα αρχεία θα καταλάβει τον ίδιο χώρο που ανέλαβαν τα παλιά αρχεία. Αυτό ισχύει ευρύτερα στους σκληρούς δίσκους παλιού σχολείου με πραγματικά κινούμενα μέρη. Σε μονάδες δίσκου στερεάς κατάστασης (SSD), είναι ελαφρώς πιο περίπλοκη – μπορείτε ακόμα να επαναφέρετε τα δεδομένα σας, αλλά η διαδικασία είναι πιο επιτυχημένη.

Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, ελέγξτε τον Κάδο ανακύκλωσης (Windows) ή τον Κάδο απορριμμάτων (macOS) για να δείτε εάν τα αρχεία σας είναι εκεί. Εάν ναι, ένα δεξί κλικ ή μια αντιγραφή και επικόλληση αρκούν για να επαναφέρετε τα αρχεία σας στο προηγούμενο σημείο και μπορείτε να αναπνέετε ξανά εύκολα.

Εάν τα αρχεία σας δεν είναι πουθενά, ελέγξτε άλλα μέρη στα οποία ενδέχεται να έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας, όπως μια βιβλιοθήκη φωτογραφιών στον ιστό (ειδικά αν έχετε σκουπίσει φωτογραφίες από το τηλέφωνό σας). Μπορείτε να επαναφέρετε τα αρχεία σας χωρίς υπερβολική δυσκολία από το Microsoft OneDrive και το Apple iCloud, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις ενσωματωμένες υπηρεσίες.

Και παρεμπιπτόντως, συνιστούμε πλήρως τη ρύθμιση του OneDrive ή του iCloud – ή μιας παρόμοιας υπηρεσίας όπως το Dropbox ή το Google Drive – για αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των πιο σημαντικών αρχείων σας στον ιστό. Εάν ο φορητός υπολογιστής σας κλαπεί, το σπίτι σας θα χαθεί, ή θα πρέπει να διαγράψετε κατά λάθος μια εργασία αξίας μιας εβδομάδας, μπορείτε να επαναφέρετε αρχεία από τη διεπαφή ιστού σε όλες αυτές τις πλατφόρμες.

Τα καλύτερα εργαλεία ανάκτησης

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τα αρχεία σας στον Κάδο Ανακύκλωσης ή στον Κάδο απορριμμάτων και δεν διαθέτετε κατάλληλο σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας – κάτι που πρέπει να διορθώσετε σε περίπτωση που σας συμβεί ξανά – τότε χρειάζεστε ένα ειδικό εργαλείο ανάκτησης αρχείων. Ευτυχώς για όσους έχουν διαγράψει αρχεία κατά λάθος, υπάρχουν πολλά να διαλέξετε.

Μία από τις καλύτερες δωρεάν επιλογές που έχουμε συναντήσει είναι η Recuva, η οποία χρησιμοποιεί ένα σύστημα φωτεινού σηματοδότη για να σας ενημερώσει πόσο πιθανό είναι να μπορείτε να επαναφέρετε τα αρχεία σας. Μια πιο βαθιά λειτουργία σάρωσης είναι διαθέσιμη εάν έχετε χρόνο να περιμένετε και δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε με μια κανονική σάρωση.

Άλλες επιλογές είναι διαθέσιμες: Το DMDE και το EaseUS Data Recovery είναι και καθιερωμένες και καλά ελεγμένες επιλογές για τα Windows, ενώ εκείνοι από εσάς σε macOS μπορούν να εξετάσουν το Disk Drill ή το MiniTool Mac Data Recovery Στην πραγματικότητα, είναι καλή ιδέα να εκτελέσετε σάρωση από περισσότερα από ένα προγράμματα εάν μπορείτε, καθώς όλες αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ελαφρώς διαφορετικές μεθόδους ανάκτησης.

Τα κακά νέα είναι ότι κανένα από αυτά τα κομμάτια λογισμικού, ακόμη και το premium, που πληρώνεται για αυτά, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι σε θέση να επαναφέρουν τα διαγραμμένα αρχεία σας. Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές. Ωστόσο, έχετε μια καλή πιθανότητα, ειδικά εάν τα δεδομένα έχουν διαγραφεί πρόσφατα.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, τα πιο ακριβά SSD που είναι κοινά σε ορισμένους υπολογιστές (όπως τα MacBooks) χρησιμοποιούν μια διαφορετική τεχνική αποθήκευσης από τους παραδοσιακούς, μηχανικούς σκληρούς δίσκους και τα ποσοστά ανάκτησης συνήθως δεν είναι τόσο υψηλά. Εάν εργάζεστε με SSD, αναζητήστε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που αναφέρει συγκεκριμένα αυτούς τους τύπους δίσκων.

Αρχεία σε τηλέφωνα και tablet

Η ανάκτηση αρχείων από τηλέφωνο Android ή iPhone δεν είναι τόσο απλή, επειδή αυτές οι συσκευές έχουν μεγαλύτερο έλεγχο του τρόπου αποθήκευσης των αρχείων και περιορίζουν τον αριθμό των σπρώξεων γύρω από εφαρμογές τρίτων.

Η εξαίρεση είναι εάν προσπαθείτε να επαναφέρετε αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε κάρτα μνήμης σε τηλέφωνο Android, όπως φωτογραφίες και βίντεο. Σε αυτήν την περίπτωση, η αποθήκευση αρχείων εξακολουθεί να είναι αρκετά απλή – απλώς χρησιμοποιήστε μια συσκευή ανάγνωσης καρτών ή μια υποδοχή για να μετακινήσετε την κάρτα μνήμης σε έναν υπολογιστή και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τις υπηρεσίες ενός από τα μη διαγραμμένα εργαλεία που αναφέραμε νωρίτερα.

Διαφορετικά, η διαδικασία είναι δύσκολη. Εκτελέστε μια γρήγορη αναζήτηση στον ιστό και θα συναντήσετε πολλά εργαλεία ανάκτησης αρχείων για Android, αλλά όλοι σας χρειάζονται για να κάνετε root το τηλέφωνό σας. Πρόκειται για μια αρκετά τεχνική διαδικασία που δίνει στις εφαρμογές επιπλέον προνόμια και ακυρώνει την εγγύηση του τηλεφώνου σας ταυτόχρονα και δεν θα αισθανθούν όλοι αυτοπεποίθηση να το επιχειρήσουν.

Εάν θέλετε να εισέλθετε και να ριζώσετε το τηλέφωνό σας σε μια προσπάθεια να επαναφέρετε τα αρχεία σας, το DiskDigger θα κάνει τη δουλειά στο τηλέφωνό σας, ενώ το MobiKin Doctor για Android λειτουργεί από τον υπολογιστή σας. Αυτές είναι δύο από τις καλύτερες επιλογές Android, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλές άλλες εκεί έξω – απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα πρόγραμμα που σας δίνει μια δωρεάν δοκιμή, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις του πριν χωρίσετε με μετρητά.

Το iOS κλειδώνει τα αρχεία ακόμα πιο σφιχτά από το Android, αλλά μέρος του λόγου δεν θα βρείτε πολλές μη διαγραμμένες εφαρμογές για iOS, επειδή δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλοί τρόποι διαγραφής αρχείων από ένα iPhone, εκτός από φωτογραφίες και βίντεο. Εάν προσπαθείτε να επαναφέρετε φωτογραφίες και βίντεο, ελέγξτε πρώτα τα αντίγραφα ασφαλείας iCloud ή iTunes ή το άλμπουμ “Πρόσφατα διαγραμμένο” που δημιουργήθηκε από προεπιλογή στην εφαρμογή Φωτογραφίες iOS και στη Βιβλιοθήκη φωτογραφιών iCloud στον ιστό.

Καλή τύχη! Και μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε κάποιο αντίγραφο ασφαλείας για να αποθηκεύσετε το μπέικον σας την επόμενη φορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι είναι επέκταση αρχείου;

Άτμισμα, τι πρέπει να γνωρίζετε