in

Πώς να χρησιμοποιήσετε λιγότερη RAM στο Chromebook σας

Το Chrome OS έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με παλαιού τύπου λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows 10 και το macOS. Τα καλύτερα Chromebook 2021 που έχει να προσφέρει είναι τρελά δημοφιλή, σε μεγάλο βαθμό λόγω της προσιτής φύσης που συνήθως παρατηρείται. Αλλά με τις χαμηλότερες τιμές έρχονται θυσίες στο υλικό και τα περισσότερα οικονομικά μηχανήματα χρησιμοποιούν τώρα 4 GB μνήμης RAM. Κάποτε ήταν εντάξει, αλλά όπως όλα τα άλλα, το Chrome OS καθώς έχει ωριμάσει έχει μεγαλώσει λίγο και τώρα καταναλώνει περισσότερους πόρους από ποτέ. Σε τελική ανάλυση, ο τρόπος με τον οποίο το πρόγραμμα περιήγησης Chrome καταβροχθίζει τους πόρους του συστήματος σε Windows και Mac είναι καλά τεκμηριωμένος. Τα 4 GB μνήμης RAM δεν είναι πλέον αρκετά και μέχρι να το διευθετήσει η Google ή οι κατασκευαστές Chromebook να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 8 GB μνήμης RAM, βαραίνει εσάς, τον χρήστη. Είτε έχετε μια φτωχότερη εμπειρία ή κάντε κάτι γι’ αυτό. Θα σας δείξουμε πώς να κάνετε κάτι για αυτό.

Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε και τα οποία χρειάζονται λίγο χρόνο για να τα ολοκληρώσετε, αλλά θα βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία σας στο Chromebook. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της εξάρτησής σας από τις επεκτάσεις του Chrome και την πλήρη απενεργοποίηση του Android.
Αν είστε περίεργοι να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει με το Chromebook σας και τη χρήση της μνήμης RAM, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Chrome «Cog» από το Chrome Web Store. Είναι ένα τακτοποιημένο μικρό εργαλείο για να σας δείξει ορισμένες λεπτομέρειες συστήματος μαζί με τη χρήση CPU και RAM σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση στη διαχείριση εργασιών του Chrome OS πατώντας ταυτόχρονα τα πλήκτρα «Αναζήτηση + Esc». Αυτό είναι ακριβώς όπως ο διαχειριστής εργασιών των Windows 10, θα σας πει τι είναι ενεργό αυτήν τη στιγμή και πόσους πόρους σας χρησιμοποιεί.
1. Καταργήστε τυχόν περιττές επεκτάσεις από το Chromebook σας
Είναι εύκολο να εγκαταστήσετε επεκτάσεις Chrome και απλώς να τις ξεχάσετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλες βλάπτουν το σύστημά σας εάν δεν τις χρησιμοποιείτε. Όλοι χρησιμοποιούν λίγη μνήμη RAM που υπάρχει μόνο στο Chromebook σας, οπότε αν δεν χρησιμοποιείτε ενεργά μία σε τακτική βάση, απαλλαγείτε από αυτήν.
Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις” και μετά στις “Επεκτάσεις”. Στη συνέχεια, ανατρέξτε στη λίστα μία προς μία, αποφασίστε εάν τη χρειάζεστε πραγματικά και, στη συνέχεια, πατήστε “Κατάργηση από το Chrome” εάν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτήν. Καμία μεμονωμένη επέκταση δεν θα κάνει τεράστια διαφορά, αν και οι περισσότεροι αποκλειστές διαφημίσεων θα χρησιμοποιούν μόνοι τους περίπου 150 MB μνήμης RAM. Εάν είστε αποθησαυριστής επεκτάσεων, η απαλλαγή από πράγματα που πραγματικά δεν χρειάζεστε θα ελευθερώσει πολύτιμους πόρους για κάτι που χρειάζεστε. Επίσης, να έχετε υπόψη σας πόσες καρτέλες έχετε ανοιχτές κάθε φορά. Όλοι καταναλώνουν λίγη μνήμη RAM, οπότε αν δεν χρειάζεστε 64 ανοιχτές καρτέλες τη φορά, κλείστε τις.
2. Απενεργοποιήστε το Android και το Google Play Store
Εδώ είναι ο πραγματικός δολοφόνος RAM στο Chromebook σας. Το Chrome OS διαθέτει Android bak-in και το Google Play Store για να σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές Android. Αλλά χρησιμοποιεί επίσης το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης μνήμης RAM σας. Αναρωτηθείτε λοιπόν αν το χρειάζεστε πραγματικά, πραγματικά, γιατί αν δεν το χρειάζεστε, η ζωή σας θα είναι καλύτερη χωρίς αυτό. Για να απενεργοποιήσετε το Google Play Store και το Android γενικά στο Chromebook σας, ανοίξτε πρώτα την εφαρμογή “Ρυθμίσεις”. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε εκεί που πρέπει να είστε είναι απλώς πληκτρολογήστε «Google Play Store» στη γραμμή αναζήτησης. Όταν βρίσκεστε στις ρυθμίσεις του Google Play Store, κάντε κλικ στην επιλογή “Κατάργηση”. Θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Κατάργηση εφαρμογών Android” για να ολοκληρώσετε. Αυτό είναι το μόνο που υπάρχει σε αυτό. Εάν τώρα προχωρήσετε και ανοίξετε το «Cog» ή το Task Manager όπως περιγράφεται παραπάνω, θα δείτε μια δραματική μείωση στη χρήση της μνήμης RAM. Το Chrome OS υπήρχε για πολλά χρόνια χωρίς υποστήριξη Android και με την ποιότητα των σημερινών εφαρμογών ιστού σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών Linux σε ένα Chromebook, μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετηθείτε καλύτερα από το να πάρετε απλώς μια εφαρμογή από το Google Play Store.
Περίληψη Τα Chromebook μπορεί να είναι (κυρίως) οικονομικοί φορητοί υπολογιστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε αγοράζει ένα θα πρέπει να έχει μια κατώτερη εμπειρία. Η αλήθεια είναι ότι το Chrome OS είναι πολύ φουσκωμένο αυτές τις μέρες με το Android εκεί, ειδικά. Κανείς δεν θέλει να δει έναν φορητό υπολογιστή να χρησιμοποιεί όλη τη διαθέσιμη μνήμη RAM του, απλώς να κάθεται εκεί χωρίς τίποτα ανοιχτό, αλλά αν έχετε ένα Chromebook 4 GB, αυτό ακριβώς θα δείτε. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές, ωστόσο, και διεκδικήστε όσο περισσότερο μπορείτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι πρώτοι εξομοιωτές παιχνιδιών εμφανίζονται τώρα στο iOS App Store

Windows 11 KB5036893: όλα τα προβλήματα ενημέρωσης