in

Πώς να σταματήσετε τις εφαρμογές να τρέχουν στο παρασκήνιο σε Android

Τα Android smartphones έχουν γίνει πολύ ισχυρά με την πάροδο των χρόνων και είναι εξαιρετικά στο multitasking. Ωστόσο, με τον καιρό, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα smartphones χάνουν απόδοση και γίνονται αργά. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι η διάρκεια της μπαταρίας έχει επηρεαστεί αρνητικά. Τι θα λέγατε αν σας πούμε ότι στα περισσότερα τηλέφωνα, αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν απλά με τη βελτιστοποίηση των εφαρμογών που τρέχουν στο παρασκήνιο; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς!

Γιατί να σταματήσετε τις εφαρμογές στο παρασκήνιο σε Android;

Για όσους από εσάς βρήκαν αυτό το άρθρο χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με το τηλέφωνό τους, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί κάποιος να εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει τις εφαρμογές στο παρασκήνιο. Εδώ είναι μια εξήγηση.

Καθώς χρησιμοποιείτε το Android τηλέφωνό σας, τείνετε να εγκαθιστάτε αρκετές εφαρμογές στη συσκευή σας. Με τον καιρό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιες από αυτές να μην είναι καλά βελτιστοποιημένες για το τηλέφωνό σας ή να έχουν κάποιο σφάλμα. Μερικές από αυτές τις εφαρμογές μπορεί ακόμη και να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό – ειδικά αυτές που δεν κατεβάσατε από αξιόπιστες πηγές.

Συχνά, αυτές οι εφαρμογές μπορεί να συνεχίσουν να τρέχουν στο παρασκήνιο ακόμη και μετά που νομίζατε ότι τις κλείσατε. Το αποτέλεσμα είναι η αργή απόδοση και η σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Ας δούμε τώρα τα διάφορα βήματα που μπορούν να ληφθούν για να λυθεί αυτό το πρόβλημα και να σταματήσετε τις εφαρμογές στο παρασκήνιο σε Android.

Ενημερώστε το τηλέφωνό σας στην πιο πρόσφατη έκδοση Android

Σε περίπτωση που έχετε ένα σχετικά παλιό τηλέφωνο, ο πιο απλός τρόπος για να σταματήσετε τις εφαρμογές από το να τρέχουν στο παρασκήνιο είναι να βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας τρέχει την τελευταία έκδοση του Android. Αρχίζοντας από το Android 10, η Google έχει εισαγάγει αρκετά χαρακτηριστικά διαχείρισης ενέργειας που αποτρέπουν τις λανθασμένες εφαρμογές από το να καταναλώνουν πολύ ενέργεια ή να καταλαμβάνουν πολύ μνήμη.

Αν έχετε μια νεότερη έκδοση του Android (η τελευταία σταθερή έκδοση είναι το Android 11), είστε ήδη σε καλό δρόμο καθώς η Google έχει βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα χαρακτηριστικά διαχείρισης ενέργειας. Σε τηλέφωνα που τρέχουν Android 10 και 11, θα ήταν καλή ιδέα να ενεργοποιήσετε ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Προσαρμοστική Μπαταρία. Σε τηλέφωνα που τρέχουν stock Android, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την Προσαρμοστική Μπαταρία πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις -> Μπαταρία -> Προσαρμοστικές προτιμήσεις.

Εκτός από τη βελτιστοποίηση των λανθασμένων εφαρμογών, η λειτουργία Προσαρμοστικής Μπαταρίας βελτιστοποιεί επίσης την ταχύτητα φόρτισης του τηλεφώνου σας για να εξασφαλίσει ότι η μπαταρία σας διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναλύστε τα στατιστικά κατανάλωσης μπαταρίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Android προσφέρει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο στατιστικών μπαταρίας όπου μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές καταναλώνουν τη μπαταρία περισσότερο. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στη σελίδα στατιστικών μπαταρίας, πατήστε Ρυθμίσεις -> Μπαταρία -> Προβολή χρήσης μπαταρίας.

Το τηλέφωνο θα ανοίξει μια σελίδα με τη λίστα των εφαρμογών που καταναλώνουν ενέργεια. Αυτό που είναι χρήσιμο σε αυτή τη σελίδα είναι ότι κατατάσσει αυτές τις εφαρμογές σε σειρά – με αυτές που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια να τοποθετούνται στην κορυφή. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να δείτε μερικές από τις πιο χρησιμοποιούμενες εφαρμογές σας ψηλά στη λίστα. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε κάποιες εφαρμογές τρίτων που γνωρίζετε ότι δεν έχετε χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι καλή ιδέα να τις σταματήσετε ή να τις απεγκαταστήσετε.

Για να σταματήσετε ή να απεγκαταστήσετε μια εφαρμογή, πατήστε στην εφαρμογή και θα δείτε μια σελίδα με αυτές τις δύο επιλογές. Σημειώστε ότι μπορεί επίσης να δείτε μερικές εφαρμογές εδώ που είναι μέρος του Android και των Google Mobile Services. Μπορείτε ιδανικά να τις αφήσετε καθώς είναι απαραίτητες για την ομαλή και σταθερή λειτουργία του τηλεφώνου σας.

Ελέγξτε τις διεργασίες στο παρασκήνιο

Σε περίπτωση που δεν είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της απενεργοποίησης εφαρμογών από το μενού στατιστικών μπαταρίας, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε λίγο πιο προχωρημένα βήματα. Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε τον έλεγχο των διεργασιών σας είναι να ψάξετε κάτω από το καπό χρησιμοποιώντας τα εργαλεία παρακολούθησης που είναι ενσωματωμένα στο Android.

Σε μερικές περιπτώσεις, πριν ξεκινήσετε, πρέπει να ενεργοποιήσετε τις επιλογές προγραμματιστή.

Στις περισσότερες εκδόσεις του Android, αυτό περιλαμβάνει το να πάτε στις Ρυθμίσεις > Σχετικά με το τηλέφωνο και να πατήσετε τον Αριθμό Έκδοσης περίπου επτά φορές. Θα λάβετε μια ειδοποίηση που θα σας λέει ότι οι Επιλογές Προγραμματιστή έχουν ξεκλειδωθεί μόλις τελειώσετε. Για πολλά τηλέφωνα, το επόμενο πράγμα που πρέπει να ψάξετε είναι μια ρύθμιση που ονομάζεται Διεργασίες, Στατιστικά Διεργασιών ή Τρέχουσες Υπηρεσίες. Μπορείτε να το βρείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Προχωρημένες > Επιλογές Προγραμματιστή > Τρέχουσες Υπηρεσίες. Αυτή η επιλογή σας οδηγεί σε μια λίστα τρεχουσών διεργασιών που δείχνει πόση μνήμη RAM χρησιμοποιεί η καθεμία. Προφανώς, θα είναι δελεαστικό να σταματήσετε τις πιο απαιτητικές σε μνήμη RAM εφαρμογές από το να τρέχουν στο παρασκήνιο, αλλά θα πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή σε τι σταματάτε πριν προχωρήσετε. Η διακοπή κάποιων εφαρμογών μπορεί να προκαλέσει κρασάρισμα του τηλεφώνου σας. Μπορείτε επίσης να πατήσετε την επιλογή ρυθμίσεων όταν βρίσκεστε στο μενού Υπηρεσιών/Διεργασιών για να εναλλάσσεστε μεταξύ τρεχουσών διεργασιών και κρυφών διεργασιών.

Θέλω να το κάνω, αλλά δεν ξέρω ποιες εφαρμογές να σταματήσω

Εντάξει. Αν δεν θέλετε να κρασάρει η εφαρμογή ή το τηλέφωνό σας, προτιμήστε την προσοχή και χρησιμοποιήστε λίγο κοινή λογική. Η εφαρμογή με την ένδειξη ‘Google Services’, ή σχεδόν οποιαδήποτε εφαρμογή που ξεκινά με ‘Google’, δεν πρέπει να σταματάται χειροκίνητα.

Από την άλλη πλευρά, αν κοιτάξετε τη λίστα και δείτε εφαρμογές μηνυμάτων και αναπαραγωγής μουσικής να αποστραγγίζουν αδρά τη μπαταρία στο παρασκήνιο, τότε μπορείτε να τις σταματήσετε με σχετική ασφάλεια. Οι πραγματικά κρίσιμες εφαρμογές συνήθως δεν σας επιτρέπουν να τις σταματήσετε χειροκίνητα ούτως ή άλλως.

Για να σταματήσετε μια εφαρμογή χειροκίνητα μέσω της λίστας διεργασιών, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Επιλογές Προγραμματιστή > Διεργασίες (ή Τρέχουσες Υπηρεσίες) και κάντε κλικ στο κουμπί Διακοπή. Έτοιμο! Για να κάνετε Force Stop ή να απεγκαταστήσετε μια εφαρμογή χειροκίνητα μέσω της λίστας Εφαρμογών, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Όλες οι εφαρμογές και επιλέξτε την εφαρμογή που θέλετε να τροποποιήσετε. Μην διαγράψετε οποιεσδήποτε εφαρμογές εμφανίζονται όταν επιλέξετε την επιλογή Εμφάνιση συστημικών εφαρμογών. Μπορείτε να δείτε τις συστημικές εφαρμογές πατώντας στις τρεις τελείες στην πάνω δεξιά γωνία.

Εργαλεία κλεισίματος διεργασιών και βελτιστοποιητές RAM: η μεγάλη διαμάχη

Με το λογισμικό και το υλικό του Android να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι η χρήση εφαρμογών κλεισίματος διεργασιών είναι πιο πιθανό να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό όσον αφορά την επεξεργασία και τη διάρκεια της μπαταρίας. Δεδομένου ότι ένα από τα προβλήματα που προσπαθείτε να λύσετε είναι οι εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο και καταναλώνουν τους πόρους σας, η προσθήκη μιας άλλης εφαρμογής που έχει ως σκοπό να κάνει ακριβώς αυτό (παρακολουθεί τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται στο τηλέφωνό σας, επομένως πρέπει πάντα να τρέχει) φαίνεται λίγο αντιφατική.

Ένας κλειστός διαχειριστής που κλείνει επανειλημμένα μια εφαρμογή στο παρασκήνιο ξανά και ξανά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταναλώσει περισσότερη μπαταρία καθώς συνεχίζει τη διαδικασία ‘επανεκκίνησης και κλεισίματος’. Μπορεί να είναι καλύτερο να μην εγκαταστήσετε καθόλου τον διαχειριστή κλεισίματος και να αφήσετε την εφαρμογή να τρέχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Telegram

Πώς να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας ως επαναλήπτη Wi-Fi