in

Πώς να αποκρύψετε με ασφάλεια τα αρχεία και τις εφαρμογές σας στο Android

Εάν υποφέρετε συχνά από τον μικρό πόνο πανικού όταν δίνετε το τηλέφωνό σας σε κάποιον και συνειδητοποιείτε ότι έχετε ευαίσθητα email/έγγραφα/εικόνες ή άλλα αρχεία στη συσκευή σας, τότε χρειάζεστε έναν τρόπο να κρύψετε αυτά τα αρχεία από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Ίσως έχετε εγκαταστήσει κάποιες εφαρμογές για τις οποίες δεν είστε πραγματικά περήφανοι – κανείς δεν χρειάζεται να γνωρίζει για αυτό το παιχνίδι Farming Sim που παίζετε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε ασφαλή τα προσωπικά σας αρχεία και εφαρμογές.

Εάν θέλετε πραγματικά να έχετε τον πιο αναλυτικό έλεγχο σε αυτό που εμφανίζεται στο τηλέφωνό σας, ίσως χρειαστεί να το κάνετε root. Εάν προτιμάτε να μην το κάνετε αυτό, έχουμε συμπεριλάβει και ορισμένες επιλογές που δεν είναι root. Επιπλέον, το Android διαθέτει μερικές ενσωματωμένες λειτουργίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κρατήσετε μυστικά πράγματα.

Πώς να αποκρύψετε τις εφαρμογές σας στο stock Android
Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκρύψετε τις εφαρμογές, τα αρχεία και τα προσωπικά σας δεδομένα όταν παραδίδετε το απόθεμα smartphone Android σε κάποιον άλλο είναι να χρησιμοποιήσετε έναν λογαριασμό επισκέπτη. Μπορείτε να ρυθμίσετε έναν επισκέπτη χρήστη στη συσκευή σας από το μενού ρυθμίσεων. Απλώς μετακινηθείτε προς τα κάτω στο Σύστημα > Για προχωρημένους > Πολλαπλοί χρήστες για πρόσβαση στο μενού. Αφού ρυθμίσετε τα πάντα, μπορείτε γρήγορα να κάνετε εναλλαγή μεταξύ του κύριου λογαριασμού σας και ενός λογαριασμού επισκέπτη από το αναπτυσσόμενο μενού. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια εμπειρία που είναι σαν να βγήκε το τηλέφωνο από το κουτί και να εκκινήθηκε για πρώτη φορά. Δεν υπάρχει τίποτα συνδεδεμένο και μόνο οι προεγκατεστημένες εφαρμογές εμφανίζονται στο συρτάρι εφαρμογών. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε εάν θέλετε να επιτρέψετε στους επισκέπτες να μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις ή όχι.

Το να έχετε έναν δεύτερο λογαριασμό στο τηλέφωνό σας είναι επίσης τέλειο εάν δίνετε συχνά το smartphone σας στο ίδιο άτομο. Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι ένας γονέας που δίνει το τηλέφωνό του στο παιδί του για να παρακολουθήσει βίντεο ή να παίξει παιχνίδια. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ξεχωριστό λογαριασμό που θα εμφανίζει μόνο τις εφαρμογές που θέλετε να βλέπει το παιδί σας και να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των δύο γρήγορα και εύκολα.

Τα βασικά της απόκρυψης των αρχείων και των εφαρμογών σας
Ενώ ορισμένοι κατασκευαστές έχουν προσθέσει λειτουργίες «θησαυροφυλάκιο» για να παρέχουν έναν ασφαλή χώρο στα ακουστικά (για παράδειγμα, ο ασφαλής φάκελος της Samsung ή ο ιδιωτικός χώρος της Honor), το stock Android δεν ήταν πολύ καλό στην αντιμετώπιση της ανάγκης επιλεκτικής εμφάνισης αρχείων και φακέλων από Προκαθορισμένο.

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι χρήστες με οποιαδήποτε έκδοση του Android για μια πραγματικά βασική επιδιόρθωση απορρήτου είναι να αλλάξουν τα ονόματα των φακέλων που περιέχουν το περιεχόμενο που θέλετε να αποκρύψετε. Επομένως, εάν θέλετε να αποκρύψετε τις εικόνες σας, ανοίξτε έναν εξερευνητή αρχείων (υπάρχει ένας βασικός ενσωματωμένος στο Android Marshmallow και νεότερος), επιλέξτε το φάκελο με τις εικόνες που θέλετε να αποκρύψετε και αλλάξτε το όνομά του. Τώρα, δεν θα εμφανίζει τις εικόνες σας στη συλλογή σας ή τα αρχεία σε φακέλους.

Φυσικά, δεν είναι πραγματικά πολύ κρυφό όμως – το Android δεν τραβάει πλέον αυτόματα τις πληροφορίες στην οθόνη σας, αλλά αν χάσετε το τηλέφωνό σας, τα αρχεία εξακολουθούν να είναι πλήρως προσβάσιμα.

Ομοίως, μπορείτε να αποκρύψετε αυτές τις ενοχλητικές προεγκατεστημένες εφαρμογές που φτάνουν με το τηλέφωνό σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή τρίτου μέρους. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να πλοηγηθείτε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές και, στη συνέχεια, να επιλέξετε την εφαρμογή που θέλετε να αποκρύψετε. Φυσικά, αν δεν μπορείτε να τα απεγκαταστήσετε, μπορείτε συνήθως να τα απενεργοποιήσετε. Εάν πρέπει να μάθετε πώς να σταματήσετε την εκτέλεση εφαρμογών στο παρασκήνιο, μπορείτε να το κάνετε πρώτα.

Εξωτερική βοήθεια
Αν δεν θέλετε το πιο βασικό απόκρυψη και «προστασία» από τα αδιάκριτα βλέμματα, πιθανότατα θα θέλετε να απευθυνθείτε σε βοήθεια τρίτων για να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο των δεδομένων, των αρχείων και των εφαρμογών σας. Ευτυχώς, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εφαρμογών που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας.

Απόκρυψη των εφαρμογών σας
Εάν θέλετε απλώς να αποκρύψετε, αντί να ασφαλίσετε, τις εφαρμογές σας, ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να εγκαταστήσετε έναν μη αποθεματικό εκκινητή (υποθέτοντας ότι ο κατασκευαστής σας δεν έχει παράσχει μια εγγενή επιλογή για απόκρυψη εφαρμογών). Υπάρχουν πολλά για να διαλέξετε που σας επιτρέπουν να κρύβετε εφαρμογές, αλλά μεταξύ των πιο δημοφιλών στο Play Store είναι το πάντα παρόν Nova Launcher.

Ενώ υπάρχει μια δωρεάν έκδοση του Nova Launcher, θα χρειαστείτε την επί πληρωμή αναβάθμιση Prime για να ξεκλειδώσετε την επιλογή απόκρυψης εφαρμογών. Εάν το αγοράσετε, θα πρέπει να μεταβείτε στην επιλογή Nova Launcher > Ρυθμίσεις Nova > Συρτάρια εφαρμογών και γραφικών στοιχείων και, στη συνέχεια, κάντε κύλιση προς τα κάτω στις Ομάδες συρταριών > Απόκρυψη εφαρμογών.

Το Apex Launcher είναι μια άλλη δημοφιλής επιλογή που περιλαμβάνει τη δυνατότητα απόκρυψης εφαρμογών, εκτός από το ότι δεν απαιτεί πληρωμένη αναβάθμιση για πρόσβαση στη λειτουργία. Απλώς ανοίξτε τις Ρυθμίσεις > Ρυθμίσεις συρταριού > Κρυφές εφαρμογές για να ελέγξετε ποιες είναι ορατές στο συρτάρι εφαρμογών σας.

Κλειδώστε τις εφαρμογές σας
Εντάξει, οπότε ίσως έχετε κρύψει τις εφαρμογές σας χρησιμοποιώντας τις παραπάνω επιλογές, αλλά ξέρετε βαθιά ότι αυτό που θέλετε είναι η ασφάλεια και όχι η συσκότιση. Για να σταματήσετε τους χρήστες να ανοίγουν τις εφαρμογές σας καθόλου, κρυφές ή με άλλο τρόπο, έχετε διαθέσιμες πολλές επιλογές τρίτων. Πιθανότατα θα θέλετε να δοκιμάσετε και να ζευγαρώσετε για να βρείτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

Μία από τις πιο δημοφιλείς δωρεάν επιλογές στο Play Store για να προσθέσετε ένα κλείδωμα στις εφαρμογές σας είναι το AppLock. Λειτουργεί επίσης για βίντεο και εικόνες, αλλά έχουμε περισσότερες προτάσεις για να κλειδώσετε αυτά τα στοιχεία αργότερα.

Εκτός από το να σας επιτρέπει να κλειδώνετε εφαρμογές και άλλα στοιχεία, έχει επίσης μια χρήσιμη λειτουργία που σας επιτρέπει να αποτρέψετε την απεγκατάσταση της εφαρμογής. Μόλις ενεργοποιηθεί αυτή η Σύνθετη προστασία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό πρόσβασης που ορίσατε για την απεγκατάσταση της εφαρμογής. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε τη Σύνθετη προστασία όταν δεν χρειάζεται να τη χρησιμοποιήσετε.

Ένα πράγμα που αξίζει να θυμάστε είναι ότι υπάρχει μια άλλη έκδοση που ονομάζεται «AppLock Fingerprint», παρόλο που και οι δύο εφαρμογές υποστηρίζουν πλέον ξεκλείδωμα δακτυλικού αποτυπώματος. Προσφέρει επίσης άλλες επιλογές, όπως ένα στιγμιότυπο selfie οποιουδήποτε προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας χωρίς εξουσιοδότηση και τη δυνατότητα να κλειδώσει το τηλέφωνό σας από απόσταση. Και οι δύο προσφέρουν αναβαθμίσεις εντός εφαρμογής επί πληρωμή.

Μόλις εγκατασταθεί, χρειάζεται απλώς να μετακινηθείτε σε μια λίστα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές σας και να επιλέξετε ποιες θέλετε να προστατεύσετε. Στη συνέχεια, κάθε φορά που ανοίγετε μία από αυτές τις εφαρμογές, θα σας ζητείται κωδικός πρόσβασης ή δακτυλικό αποτύπωμα για να τις ξεκλειδώσετε.

Α, και αν οι διαφημίσεις είναι πολύ ενοχλητικές, μπορείτε να πληρώσετε για μια έκδοση premium που τις αφαιρεί.

Μεταβείτε σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης με το Hide It Pro
Μέχρι τώρα, όλες οι εφαρμογές σε αυτήν τη λίστα κάνουν ακριβώς αυτό που θα περιμένατε να κάνουν, αλλά υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες κρυφές επιλογές που καταβάλλουν λίγο περισσότερη προσπάθεια για να κρύψουν το γεγονός ότι αποκρύπτετε αρχεία και εφαρμογές από την εμφάνιση.

Για παράδειγμα, το Hide It Pro χρησιμοποιεί ένα εικονίδιο που το περιγράφει ως “διαχειριστής ήχου” και όταν ανοίγετε για πρώτη φορά την εφαρμογή, αυτό που βλέπετε είναι ορισμένες ρυθμίσεις ήχου. Πατήστε παρατεταμένα το λογότυπο και μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην ασφαλή ενότητα του τηλεφώνου σας, όπου μπορούν να βρεθούν όλα τα κρυφά αρχεία, οι εφαρμογές και άλλο περιεχόμενο.

Υπάρχουν επίσης και άλλες δυνατότητες στο Hide It Pro, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων κατά περίπτωση, αλλά για ορισμένες πτυχές (όπως η ασφαλής ανταλλαγή μηνυμάτων ή η περιήγηση) θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε τα πρόσθετα ξεχωριστά.

Θυμάμαι
Ποια εφαρμογή χρησιμοποιείτε για να αποκρύψετε ή να προστατεύσετε τα αρχεία σας και άλλα bit θα εξαρτηθεί από το τι θέλετε να επιτύχετε. Εάν θέλετε απλώς να αποκρύψετε τα αρχεία ώστε να μην εμφανίζονται καθόλου, μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς να εγκαταστήσετε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται να προσφέρει μεγάλη προστασία εάν έχετε δεδομένα εκεί στα οποία κάποιος θέλει (και έχει την ευκαιρία) να έχει πρόσβαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιδιωτική περιήγηση: πώς να χρησιμοποιήσετε την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης στο Android

Συμβουλές για τη δραματική μείωση της χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στο Android