in

Εντοπίστε και αφαιρέστε εφαρμογές κατασκοπείας και ιούς στο Android

Εάν έχουμε αμφιβολίες ότι κάποιος μπορεί να κατασκοπεύει το smartphone μας ή ότι υπάρχει κακόβουλο λογισμικό που εμφανίζει πάρα πολλές διαφημίσεις όταν κάνουμε κλικ σε έναν ιστότοπο ή έναν σύνδεσμο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού, adware (διαφημιστικές εφαρμογές) ή εφαρμογές κατασκοπείας (επίσης που ονομάζεται spyware).
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, ακόμα κι αν δεν στοχεύεστε συγκεκριμένα από κάποιον, υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να φέρουν μολύνσεις στο σύστημα και να λάβουν, μέσω εξαπάτησης, άδεια ανάγνωσης ιδιωτικών δεδομένων, όπως το ιστορικό επισκέψεων ιστότοπων, κωδικοί πρόσβασης, έγγραφα και αρχεία τηλεφώνου, αριθμοί στο βιβλίο διευθύνσεων, μηνύματα που αποστέλλονται και λαμβάνονται.
1) Το τηλέφωνό σας έχει εφαρμογή ιών ή κατασκοπείας;
Τα συμπτώματα της παρουσίας λογισμικού κατασκοπείας ή κρυφού κακόβουλου λογισμικού στο Android μπορεί να είναι διαφόρων τύπων, μερικά πιο εμφανή από άλλα.
Ασυνήθιστη συμπεριφορά: εάν το smartphone ανοίγει εφαρμογές από μόνο του, αν εκπέμπει ήχους που δεν είναι αυτοί των συνηθισμένων ειδοποιήσεων ή αν ανακαλύψετε μηνύματα που έχουν επισημανθεί ως ήδη αναγνωσμένα αλλά τα οποία δεν έχετε ξαναδεί, ενδέχεται να υπάρχει λογισμικό κατασκοπείας στο smartphone σας.
Τηλέφωνο πιο αργό από το συνηθισμένο: αυτό δεν είναι απαραίτητα σύμπτωμα ιού στο Android, αλλά μπορεί να είναι μια πιθανή επίδραση κάποιας κρυφής εφαρμογής που εξακολουθεί να εκτελείται στο παρασκήνιο, παρακολουθεί δραστηριότητες στο τηλέφωνο και στέλνει προσωπικά δεδομένα εξωτερικά. Εάν, ωστόσο, έχετε ένα παλιό smartphone ή ένα γεμάτο εφαρμογές και φωτογραφίες, το γεγονός ότι αργεί να ανταποκριθεί σε κάθε εντολή είναι σχεδόν φυσιολογικό.
Εφαρμογές που δεν έχετε ξαναδεί: εάν στη λίστα των εφαρμογών παρατηρήσετε εικονίδια εφαρμογών που δεν έχουμε εγκαταστήσει ποτέ χειροκίνητα και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, είναι πολύ πιθανό η συσκευή Android να έχει επηρεαστεί από κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό κατασκοπίας και ότι αυτές οι εφαρμογές δημιουργήθηκαν για να εξάγετε πληροφορίες από τη συσκευή σας.
Υπερβολική χρήση δεδομένων: αυτό είναι ένα πιο δύσκολο σύμπτωμα να ανιχνευθεί, γιατί σήμερα χρησιμοποιώντας συνδέσεις Wi-Fi ή ακόμα και συνδεδεμένες με μετρημένες συνδέσεις με αρκετά μεγάλα όρια, οποιοσδήποτε ιός στέλνει κρυφά δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής. Επομένως, θα πρέπει να ελέγξετε τη χρήση του δικτύου μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις Android > Ασύρματο και δίκτυα > Χρήση δεδομένων. Εδώ μπορείτε να δείτε τη λίστα των εφαρμογών που έχουν χρησιμοποιήσει τη σύνδεση στο διαδίκτυο για να επικοινωνούν με το εξωτερικό και μπορείτε να παρατηρήσετε εάν υπάρχουν εφαρμογές που δεν usa mai είναι αντίθετα επικοινωνούν online συνεχώς στο παρασκήνιο.
Η μπαταρία αδειάζει πιο γρήγορα: αν και αυτό το πρόβλημα μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και την ηλικία του τηλεφώνου, εάν υπάρχει εγκατεστημένο λογισμικό ιών ή κατασκοπείας στο Android, αυτό σίγουρα καταναλώνει ενέργεια και κάνει τη μπαταρία να διαρκεί λιγότερο. Στις Ρυθμίσεις Android, μπορείτε να μεταβείτε στην ενότητα μπαταρίας για να δείτε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν την περισσότερη μπαταρία και να μάθετε αν υπάρχουν εισβολείς ή εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούμε ποτέ.
Σε αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προστεθεί ο μηδενισμός της υπολειπόμενης πίστωσης, η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε τραπεζικές εφαρμογές ή στην εφαρμογή WhatsApp ή μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν έχουμε γράψει ποτέ.
2) Καταργήστε μια εφαρμογή κατασκοπείας ή έναν ιό στο Android
Εάν έχουμε συναντήσει κάποια από τα συμπτώματα που έχουμε δει παραπάνω ή απλώς έχουμε αμφιβολίες για μόλυνση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή ασφαλείας, ικανή να σαρώσει την εσωτερική μνήμη του τηλεφώνου για να εντοπίσει και να αφαιρέσει τυχόν κακόβουλο λογισμικό ή ύποπτες εφαρμογές.
Ως εφαρμογή για έλεγχο για ιούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Malwarebytes (επίσης εγγύηση στο Android) ή συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως το Spyware Remover by Incognito που είναι πολύ απλό στη χρήση.
Έπειτα, υπάρχουν και δωρεάν antivirus για Android, πολύ ισχυρά και αποτελεσματικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έλεγχο κάθε τόσο (αλλά προσωπικά δεν θα τα κρατούσα συνεχώς ενεργά στο τηλέφωνο).
Αυτές οι εφαρμογές είναι σε θέση να ανιχνεύουν όλες εκείνες τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να παρακολουθούν την τοποθεσία μας, να γνωρίζουν λεπτομέρειες κλήσεων, να διαβάζουν μηνύματα κ.λπ.
3) Αποτρέψτε τις μολύνσεις στο τηλέφωνό σας
Μέσα στο σύστημα Android και ενσωματωμένο σε κάθε smartphone υπάρχει ένα σύστημα προστασίας που ονομάζεται Google Play Protect>, το οποίο μπορεί να ελεγχθεί από τις ρυθμίσεις ασφαλείας.
Το Play Protect δεν έχει μόνο τη δυνατότητα να αποκλείει εφαρμογές που εντοπίζονται ως επικίνδυνες και την εγκατάσταση κακόβουλων εφαρμογών από το Google Play ή ακόμα και από άλλες πηγές ή μη αυτόματες εγκαταστάσεις.
Επομένως, η οθόνη που σας επιτρέπει να ελέγχετε πώς λειτουργεί το Play Protect και με τις επιλογές απενεργοποίησής του, δεν θα βρίσκεται σε ξεχωριστή εφαρμογή, αλλά μπορεί να προβληθεί στις ρυθμίσεις του Google Play Store ή στις Ρυθμίσεις ασφαλείας του Android
Στη συνέχεια, ανοίξτε το Google Play Store στο τηλέφωνο ή το tablet σας, πατήστε στο εικονίδιο του προφίλ σας επάνω δεξιά και, στη συνέχεια, στη διατύπωση Play Protect. Η κατάσταση των εγκατεστημένων εφαρμογών θα εμφανιστεί αμέσως, αν υπάρχουν επιβλαβείς ή αν είναι όλες καλές. Μπορείτε επίσης να κάνετε χειροκίνητη σάρωση πατώντας το σχετικό κουμπί.
Δικαιώματα διαχειριστή και ειδικά δικαιώματα
Για μέγιστη ασφάλεια, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τις εφαρμογές με δικαιώματα διαχειριστή συσκευής και να απενεργοποιήσουμε την εγκατάσταση εφαρμογών από εξωτερικές πηγές εκτός από το Google Play Store, όπως φαίνεται στον οδηγό.
Στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές μπορείτε να ελέγξετε τα δικαιώματα και εφαρμογές με ειδική πρόσβαση (αυτό το κρυφό μενού πρέπει να αναζητηθεί και να αλλάξει ανάλογα με τον τύπο του τηλεφώνου). Οι εφαρμογές με ειδική πρόσβαση μπορούν να παρακάμψουν τις βελτιστοποιήσεις μπαταρίας, την πρόσβαση σε ειδοποιήσεις, την απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα και ακόμη και να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του συστήματος.
Εγκαταστήστε ένα VPN
Τα πολυσύχναστα μέρη με δημόσιο Wi-Fi είναι ένα αγαπημένο μέρος για τους χάκερ και τους κατασκόπους να μολύνουν συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο. Ως προφυλάξεις για να αποφύγετε την κατασκοπεία του τηλεφώνου σας, ένα από τα πιο σημαντικά είναι να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή VPN για Android.
Η καλύτερη δωρεάν εφαρμογή VPN που μπορούμε να δοκιμάσουμε είναι το Atlas VPN, το οποίο παρέχει 5 GB δωρεάν δεδομένων κάθε μήνα και 3 διακομιστές υψηλής ταχύτητας.
Ελεγχος για ενημερώσεις
Ο έλεγχος για ενημερώσεις σε τηλέφωνα Huawei, Samsung και Android είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση σφαλμάτων ασφαλείας, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν ιστότοποι, εφαρμογές και χάκερ για να μολύνουν το smartphone οποιουδήποτε.
Για να μάθετε περισσότερα, μπορούμε να διαβάσουμε τον οδηγό στις Υπηρεσίες Google Play για την ενημέρωση του Android και την προστασία του κινητού σας τηλεφώνου.
Εγκαταστήστε το One Security
Για να αποτρέψουμε οποιοδήποτε είδος μόλυνσης, μπορούμε να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή One Security, μια σουίτα ασφαλείας που λειτουργεί σαν antivirus για υπολογιστές: εγκαθιστώντας αυτήν την εφαρμογή μπορούμε να προστατεύσουμε το Android από επικίνδυνες εφαρμογές και ευπάθειες συστήματος, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουμε άλλα συστήματα ασφαλείας. ασφάλεια (συχνά επί πληρωμή).
Εκτός από αυτό, υπάρχουν και άλλες εφαρμογές προστασίας από ιούς που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο Android δωρεάν.
Συμπεράσματα
Στο Android είναι εύκολο να πέσετε θύμα μιας εφαρμογής κατασκοπείας ή ενός ιού, αλλά μπορούμε πάντα να “καθαρίσουμε” το τηλέφωνο χρησιμοποιώντας εφαρμογές προστασίας από ιούς. αν διατρέχουμε πολλούς κινδύνους, αξίζει να εγκαταστήσουμε είτε μια εφαρμογή VPN είτε μια εφαρμογή ασφαλείας όπως το One Security.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα Chromebook υποστηρίζουν πλέον προσαρμοσμένες συντομεύσεις πληκτρολογίου και ποντικιού

Τα τηλέφωνα OnePlus αποκτούν επίσης χαρακτηριστικά AI