in

Γιατί το τηλέφωνό σας απορρίπτει τις κλήσεις και πώς να το διορθώσετε

Έχετε βαρεθεί το τηλέφωνό σας να σταματά συνεχώς τις κλήσεις στις χειρότερες δυνατές στιγμές; Είτε οι κλήσεις σας στο Android ή στο iPhone τελειώνουν απότομα μόλις τις απαντήσετε είτε φαινομενικά αποκόπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια σημαντικών συνομιλιών, είναι μια απογοητευτική εμπειρία που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τους πιο συνηθισμένους λόγους που το τηλέφωνό σας μπορεί να μαστίζεται από διακοπείσες κλήσεις, από κακή λήψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας έως απαρχαιωμένα λειτουργικά συστήματα και προβλήματα με την κάρτα SIM. Το πιο σημαντικό, θα παρέχουμε πρακτικές λύσεις για να σας βοηθήσουμε να ανακτήσετε την αδιάλειπτη επικοινωνία και να διασφαλίσουμε ότι το τηλέφωνό σας παραμένει συνδεδεμένο όταν το χρειάζεστε περισσότερο. Πείτε αντίο στις κλήσεις που διακόπηκαν με αυτές τις βασικές διορθώσεις.

1. Ενισχύστε τη λήψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας
Η κακή ισχύς σήματος κινητής τηλεφωνίας είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους τα τηλέφωνα σταματούν τις κλήσεις κινητής τηλεφωνίας. Ελέγξτε τη γραμμή κατάστασης του τηλεφώνου σας και βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο γραμμές σήματος. Εάν το τηλέφωνό σας έχει λιγότερες από δύο γραμμές σήματος, πιθανότατα βρίσκεστε πολύ μακριά από τον πλησιέστερο πύργο κινητής τηλεφωνίας.

Όσο πιο μακριά βρίσκεστε από έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας, τόσο πιο αδύναμη είναι η λήψη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο τηλέφωνό σας. Η προσωρινή συμφόρηση του δικτύου και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, δυνατή βροχή, άνεμος) είναι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του δικτύου. Δοκιμάστε να μετακινηθείτε στην τοποθεσία σας για να έχετε καλύτερη λήψη από το κινητό. Μπορεί να έχετε καλύτερη υποδοχή κινητής τηλεφωνίας στους υψηλότερους ορόφους σε ένα πολυώροφο ή πολυώροφο κτίριο.

Τα φυσικά εμπόδια (πολυώροφα κτίρια, λόφοι και δέντρα) μπορούν επίσης να μπλοκάρουν τα σήματα του δικτύου και να δημιουργήσουν νεκρές ζώνες – περιοχές χωρίς κυψελωτά σήματα. Εάν το σπίτι ή το γραφείο σας βρίσκεται σε νεκρή ζώνη κινητής τηλεφωνίας, ένας ενισχυτής σήματος μπορεί να είναι μια καλή επένδυση. Οι ενισχυτές σήματος κινητών τηλεφώνων (ονομάζονται επίσης «κυτταρικοί επαναλήπτες») ελιγμούς σε φυσικά εμπόδια και ενισχύουν τα κακά σήματα.

Σημειώστε ότι οι ενισχυτές κινητής τηλεφωνίας ενισχύουν μόνο αδύναμα σήματα. Εάν ο μεταφορέας σας δεν έχει υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή σας, η χρήση ενός ενισχυτή δεν θα έχει καμία διαφορά.

2. Δοκιμάστε το κόλπο λειτουργίας αεροπλάνου
Η τοποθέτηση του τηλεφώνου σας εντός και εκτός λειτουργίας πτήσης μπορεί να σταματήσει το πρόβλημα της απόρριψης κλήσης.

Σε συσκευές iOS, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις, ενεργοποιήστε τη λειτουργία πτήσης, περιμένετε 30 δευτερόλεπτα και απενεργοποιήστε την ξανά.

Στο Android, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Δίκτυο και Διαδίκτυο > Για προχωρημένους, ενεργοποιήστε τη λειτουργία πτήσης και απενεργοποιήστε τη μετά από 30 δευτερόλεπτα.

3. Κάντε ορατό το αναγνωριστικό καλούντος (σε iPhone)
Ανάλογα με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας, η απόκρυψη του αναγνωριστικού καλούντος ενδέχεται να επηρεάσει τη δυνατότητα της συσκευής σας να λαμβάνει εισερχόμενες κλήσεις. Εάν τελικά λάβετε εισερχόμενες κλήσεις, το τηλέφωνό σας μπορεί να τις αποσύρει. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας και βεβαιωθείτε ότι το αναγνωριστικό καλούντος είναι ορατό.

Στο iPhone, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Τηλέφωνο > Εμφάνιση του αναγνωριστικού καλούντος μου και κάντε εναλλαγή στην επιλογή Εμφάνιση ταυτότητας καλούντος.

4. Ελέγξτε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο
Οι κλήσεις φωνής μέσω Διαδικτύου ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνονται εάν η σύνδεση κινητής τηλεφωνίας ή Wi-Fi είναι αργή ή δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Δοκιμάστε τη σύνδεσή σας και βεβαιωθείτε ότι το διαδίκτυο λειτουργεί. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησής σας, επισκεφτείτε οποιονδήποτε ιστότοπο και παρακολουθήστε πόσο γρήγορα φορτώνεται η σελίδα.

Εάν η σύνδεσή σας κινητής τηλεφωνίας είναι αργή, ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με τη βελτίωση της ταχύτητας δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για να διορθώσετε το διαδίκτυο. Εάν οι εφαρμογές απορρίπτουν κλήσεις σε μια σύνδεση Wi-Fi, επανεκκινήστε το δρομολογητή και επανασυνδέστε το τηλέφωνό σας στο δίκτυο. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε άλλους τρόπους ενίσχυσης του σήματος Wi-Fi για ταχύτερο internet. Επικοινωνήστε με τον πάροχο υπηρεσιών σας εάν η σύνδεσή σας παραμένει αργή ή μη λειτουργική.

5. Ενημερώστε τις ρυθμίσεις ημερομηνίας και ώρας
Οι εσφαλμένες ρυθμίσεις ώρας και ημερομηνίας μπορεί να καταστρέψουν την απόδοση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στο τηλέφωνό σας. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις της κινητής συσκευής σας και βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί την ημερομηνία και την ώρα που παρέχεται από το δίκτυο.

Στο Android, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Ημερομηνία και ώρα και ενεργοποιήστε τη χρήση της ώρας που παρέχεται από το δίκτυο και τη χρήση ζώνης ώρας που παρέχεται από το δίκτυο.

Για συσκευές iOS, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ημερομηνία και ώρα και ενεργοποιήστε την Αυτόματη ρύθμιση.

6. Ελέγξτε για Ενημέρωση ρυθμίσεων φορέα
Οι πάροχοι δικτύου κινητής τηλεφωνίας κυκλοφορούν συχνά ενημερώσεις ρυθμίσεων εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που διορθώνουν ζητήματα που επηρεάζουν τις τηλεφωνικές κλήσεις και τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Αν και τα περισσότερα smartphone εγκαθιστούν αυτόματα αυτές τις ενημερώσεις, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε την εγκατάσταση με μη αυτόματο τρόπο.

Εάν διαθέτετε συσκευή Android, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σχετικά με το τηλέφωνο και περιμένετε να εμφανιστεί το αναδυόμενο παράθυρο ενημέρωσης των ρυθμίσεων της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Ορισμένες συσκευές Android έχουν την επιλογή να ενημερώσουν τις ρυθμίσεις της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στις Ρυθμίσεις > Δίκτυο κινητής τηλεφωνίας > Ρυθμίσεις εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του smartphone ή τον πάροχο δικτύου για λεπτομερή βήματα σχετικά με την εγκατάσταση ενημερώσεων ρυθμίσεων εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Σε ένα iPhone, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Πληροφορίες και περιμένετε τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Το τηλέφωνό σας έχει τις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, εάν δεν λάβετε ένα μήνυμα προτροπής να εγκαταστήσετε μια νέα ενημέρωση ρυθμίσεων εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

7. Ανοίξτε ξανά ή ενημερώστε τις εφαρμογές
Οι εφαρμογές για κινητά μερικές φορές παρουσιάζουν δυσλειτουργία εάν είναι ξεπερασμένες ή παρουσιάζουν σφάλματα. Εάν το Διαδίκτυό σας λειτουργεί σωστά, αλλά η εφαρμογή κλήσεων συνεχίζει να απορρίπτει τις κλήσεις, κλείστε και ανοίξτε ξανά την εφαρμογή.

Εάν το πρόβλημα παραμένει, ενημερώστε την εφαρμογή στην πιο πρόσφατη έκδοση στο κατάστημα εφαρμογών της συσκευής σας. Αυτό θα πρέπει να διορθώσει το πρόβλημα, ειδικά εάν η εφαρμογή είναι ξεπερασμένη ή έχει σφάλμα. Διαφορετικά, επικοινωνήστε με τον προγραμματιστή της εφαρμογής εάν η εφαρμογή φωνητικών κλήσεων ή βιντεοκλήσεων συνεχίζει να απορρίπτει κλήσεις στο τηλέφωνό σας.

8. Αφαιρέστε και τοποθετήστε ξανά την κάρτα SIM
Εάν η κάρτα SIM δεν έχει τοποθετηθεί σωστά, το τηλέφωνό σας ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με την αποστολή ή τη λήψη μηνυμάτων κειμένου και κλήσεων κινητής τηλεφωνίας. Μια βρώμικη ή κατεστραμμένη κάρτα SIM μπορεί επίσης να διακόψει τα σήματα του κινητού τηλεφώνου στο τηλέφωνό σας.

Βγάλτε την κάρτα SIM και σκουπίστε απαλά τη μεταλλική επαφή με ένα μαλακό, στεγνό πανί που δεν αφήνει χνούδι. Επιπλέον, ψεκάστε μερικές εκρήξεις πεπιεσμένου αέρα στη θύρα της κάρτας SIM για να απομακρύνετε τη σκόνη και τη βρωμιά. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε φυσική ζημιά ή βαριές γρατσουνιές στην κάρτα SIM, επικοινωνήστε με το δίκτυο της εταιρείας σας για αντικατάσταση.

Τοποθετήστε ξανά την κάρτα SIM στη θύρα και ελέγξτε αν αυτό σταθεροποιεί τις κλήσεις κινητής τηλεφωνίας στη συσκευή σας. Για συσκευές διπλής SIM, δοκιμάστε να τοποθετήσετε την κάρτα SIM σε διαφορετική θύρα και ελέγξτε εάν αυτό βελτιώνει την ποιότητα της κλήσης.

Οι κάρτες SIM έχουν διάρκεια ζωής. Η ισχύς και η λήψη του σήματος κινητής τηλεφωνίας ενδέχεται να μειωθούν σε παλαιότερες κάρτες SIM, ειδικά εάν δεν λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις ρυθμίσεων εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Εάν η κάρτα SIM σας είναι περίπου 5-10 ετών, μάλλον θα πρέπει να πάρετε μια καινούργια. Διαφορετικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα αργής ταχύτητας δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και κλήσεων.

Επικοινωνήστε με το δίκτυο της εταιρείας σας εάν δεν είστε σίγουροι για τη διάρκεια ζωής της κάρτας SIM ή τη λήψη κινητού τηλεφώνου στην περιοχή σας. Ομοίως, ελέγξτε άλλες επιδιορθώσεις όταν η κάρτα SIM σας δεν λειτουργεί.

9. Επανεκκινήστε το τηλέφωνό σας
Η επανεκκίνηση του συστήματος μπορεί να διορθώσει προβλήματα με την κάρτα SIM και αποτυχίες κλήσεων σε συσκευές iOS και Android. Εάν το πρόβλημα παραμένει μετά την αφαίρεση και την επανατοποθέτηση της κάρτας SIM, κλείστε το τηλέφωνό σας και ενεργοποιήστε το ξανά.

10. Ενημερώστε το τηλέφωνό σας
Το πρόβλημα απόρριψης κλήσεων είναι διαδεδομένο σε πολλά μοντέλα συσκευών Android και iOS. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η Apple και η Google συχνά κυκλοφορούν ενημερώσεις λογισμικού που διορθώνουν δυσλειτουργίες που επηρεάζουν τις κλήσεις κινητής τηλεφωνίας και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, το iOS 15.1.1 κυκλοφόρησε ρητά από την Apple για να «βελτιώσει την απόδοση πτώσης κλήσεων στα μοντέλα iPhone 12 και iPhone 13».

Ενημερώστε τη λειτουργία του τηλεφώνου σας εάν καμία από τις παραπάνω συστάσεις δεν επιλύσει το πρόβλημα.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημέρωση λογισμικού και πατήστε Λήψη και εγκατάσταση για να ενημερώσετε το iPhone σας στην πιο πρόσφατη έκδοση iOS.

Για να εγκαταστήσετε μια ενημέρωση Android, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Για προχωρημένους > Ενημέρωση συστήματος και πατήστε Έλεγχος για ενημερώσεις.

Τα βήματα για την εγκατάσταση ενημερώσεων Android ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο του smartphone Android που διαθέτετε. Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του τηλεφώνου σας για λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση ενημερώσεων Android.

11. Επαναφέρετε τις ρυθμίσεις δικτύου
Οι αντικρουόμενες ρυθμίσεις εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ή δικτύου μπορεί να διαταράξουν την απόδοση τηλεφωνικών κλήσεων στο smartphone σας. Η επαναφορά των ρυθμίσεων δικτύου της συσκευής σας στις εργοστασιακές προεπιλογές μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα απόρριψης κλήσης.

Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου iPhone
Για να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις δικτύου σε iPhone με iOS 15 ή νεότερη έκδοση, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Μεταφορά ή Επαναφορά iPhone > Επαναφορά. Επιλέξτε Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου, εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης του iPhone σας και πατήστε Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου στην επιβεβαίωση.

Εάν το iPhone σας διαθέτει iOS 14 ή παλαιότερο, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Επαναφορά > Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου Android
Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις Android, μεταβείτε στις Προηγμένες > Επιλογές επαναφοράς > Επαναφορά Wi-Fi, κινητού και Bluetooth και πατήστε Επαναφορά ρυθμίσεων.

12. Χρησιμοποιήστε την κλήση Wi-Fi
Εάν το τηλέφωνό σας συνεχίζει να απορρίπτει τις κλήσεις λόγω προβλημάτων σήματος, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις κλήσεις μέσω Wi-Fi. Είναι μια δυνατότητα που σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις χωρίς σύνδεση κινητής τηλεφωνίας. Όταν είναι ενεργοποιημένη, η Κλήση Wi-Fi δρομολογεί τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του Διαδικτύου.

Δεν χρειάζεστε εφαρμογές τρίτων για να χρησιμοποιήσετε κλήσεις Wi-Fi. Συνδέστε το τηλέφωνό σας σε ένα δίκτυο Wi-Fi και είστε έτοιμοι. Εάν το δίκτυο της εταιρείας σας υποστηρίζει κλήσεις Wi-Fi, ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με τη χρήση του Wi-Fi για την πραγματοποίηση κλήσεων. Η ανάρτηση επισημαίνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενεργοποίηση και χρήση των κλήσεων Wi-Fi σε συσκευές Android και iOS.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να δείτε τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης του Firefox

Πώς να προσθέσετε Zoom στο Microsoft Outlook μέσω του πρόσθετου